Personen- en Familierecht
Familierecht advocaat gezocht?
U bent bij Gorseling Advocatuur aan het goede adres.
Het personen- en familierecht is een rechtsgebied waar mensen zeer persoonlijk geraakt worden en waar te midden van uiteenlopende emoties rationele beslissingen moeten worden genomen. Gorseling Advocatuur kan u juist in deze moeilijke tijd uitstekend bijstaan.
Gorseling Advocatuur begeleidt, ondersteunt en help om evenwicht te vinden tussen de emotionele en zakelijke kant van het geschil. Het personen- en familierecht heeft veel raakvlakken met andere rechtsgebieden zoals het vermogensrecht, goederenrecht, verbintenissenrecht en fiscaal recht en hierin wordt u uiteraard ook in geadviseerd.
Ook kunt u bijstand krijgen in zaken waar uw kind ondertoezicht is gesteld of wanneer er sprake is van een (tijdelijk) uithuisplaatsing.
Bent u verwikkeld in het familierechtelijk geschil? Kijk dan verder op deze pagina wat Gorseling Advocatuur voor u kan betekenen of vul onderstaand contactformulier in.
Echtscheiding
Als u gaat scheiden, moet u veel regelen. Er moeten afspraken gemaakt worden over de schulden of het vermogen, de kinderen en over de verdeling van de goederen, pensioen, de woning etc. Wat u moet verdelen hangt af van wanneer u bent gehuwd (of geregistreerd als partner) en onder welke voorwaarden. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen of bent u gehuwd voor of na het maken van huwelijkse voorwaarden?
Gorseling Advocatuur is gespecialiseerd in het familierecht en kan u bijstaan tijdens een scheidingsprocedure. Kunt u met uw partner goede afspraken maken, dan kan er een gezamenlijk echtscheidingsverzoek ingediend worden bij de rechtbank. Vaak kunt u geen afspraken maken met uw (ex-)partner en dan zal er een eenzijdig echtscheidingsverzoek moeten worden ingediend bij de rechtbank.
Gaat u scheiden en heeft u (minderjarige of studerende) kinderen, dan moeten er dingen geregeld worden ten aanzien van alimentatie, gezag, hoofdverblijfplaats, omgang- of zorgreling en informatieplicht. De tussen partijen gemaakte afspraken worden vastgelegd in een ouderschapsplan óf de wensen worden aan de rechtbank voorgelegd.
U kunt mogelijk bijgestaan worden op basis van een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand, in de volksmond ook wel pro-deo genoemd).
U kunt een mail sturen om een afspraak in te plannen of het contactformulier op de website invullen. Een digitale afspraak behoort tot de mogelijkheden.
Erkenning en gezag
Gezag houdt kortgezegd in het recht en de plicht om een kind te verzorgen en op te voeden. Sinds 1 januari 2023 krijgt een ouder bij erkenning direct het gezag over het kind. Als ouder met gezag bent u verantwoordelijk voor het geestelijke en lichamelijke welzijn van uw kind en het bevorderen van zijn ontwikkeling en persoonlijkheid.
Ouderlijk gezag wordt uitgeoefend door één of beide ouders. Gezag kan eveneens worden uitgevoerd door een voogd. Uitgangspunt is dat beide ouders na de scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag houden over hun kinderen. Heeft u gezamenlijk gezag en wilt u eenhoofdig gezag, omdat u het vaak helemaal niet eens bent met uw ex-partner? U kunt problemen ondervinden met de schoolkeuze, keuze van sport, verhuizing, medische beslissingen of vakanties. Gorseling advocatuur kan u adviseren en bijstaan in een procedure over gezag.
Heeft u geen gezag (erkenning voor 1 januari 2023) of heeft u het kind erkend via vervangende toestemming en vindt u dat u inspraak moet hebben in de opvoeding van uw kind? Dan kunt u de rechtbank verzoeken om u ook het gezag te geven. Een rechter mag gezamenlijk gezag alleen afwijzen als het kind klem en verloren zou raken tussen ouders of het belang van het kind het noodzakelijk maakt om het verzoek af te wijzen. Gorseling Advocatuur kan u adviseren en bijstaan in een procedure.
Omgangsregeling of een zorgregeling
Indien ouders gezamenlijk gezag hebben over een kind, dan is er sprake van een zorgregeling tussen ouder en kind. Zodra er één ouder gezag heeft, dan heeft de andere ouder een omgangsregeling met het kind. Elke ouder heeft in beginsel recht op omgang met zijn of haar kind ongeacht of het nu om een omgangsregeling of zorgregeling gaat. Ouders kunnen de omgangsregeling samen overeenkomen. Deze afspraken kunnen door een rechtbank worden vastgelegd (bekrachtigd).
Er kunnen weigeringsgronden zijn om contact tussen een ouder en een kind te weigeren. De weigeringsgronden zijn benoemd in art. 1:377a lid 3 BW. Wilt u contact met uw kind en uw ex-partner weigert dit, dan kunt u de rechtbank verzoeken een regeling vast te laten leggen. Indien u een regeling heeft en uw ex-partner deze regeling niet meer na wilt komen, dan kunt u een (kort geding) procedure opstarten. Ook als u van mening bent dat uw ex-partner ongeschikt is om contact te hebben met het kind, dan bent u aan het juiste adres. In dit geval zullen we de weigeringsgronden bespreken en aan de rechter voorleggen.
Ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing
Gorseling Advocatuur kan u bijstaan in gevallen waarin uw kind onder toezicht wordt gesteld van een gecertificeerde instelling (William Schrikker, Leger Des Heils, Jeugdbescherming, Jeugd Veilig Verder etc.). Een eerste verzoek tot ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing wordt gedaan door de Raad voor de Kinderbescherming.
Bij een eerste verzoek kunt u kosteloos gebruik maken van de diensten van Gorseling Advocatuur. Bij een verlengingsverzoek kunt u mogelijk in aanmerking komen voor een toevoeging (gefinancierde rechtsbijstand, ook wel pro-deo genoemd) van de Raad voor Rechtsbijstand.
Een verzoek voor een ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing moet zorgvuldig worden opgesteld en duidelijk worden gemotiveerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Het zijn namelijk maatregelen waar niet lichtzinnig mee mag worden omgegaan.
Gorseling Advocatuur kan samen met u uw zaak bespreken en zien er mogelijkheden zijn om de beschermingsmaatregel door de rechter te laten afwijzen. Ook kan is het mogelijk om verweer te voeren tegen een schriftelijke aanwijzing. Gorseling Advocatuur kan u vertegenwoordigen tijdens een zitting (mondelinge behandeling).
Andere kwesties in het familierecht
Heeft u een ander familierechtelijk probleem, welke niet staat omschreven, neem dan vrijblijvend contact op.
U kunt namelijk ook terecht met vragen over:
– informatieregeling
– consultatieregeling
– kinderalimentatie
– partneralimentatie
– dagvaarding nakoming omgangs- c.q. zorgregeling
– naamswijziging
– wijziging ouderschapsplan
– ondertoezichtstelling (ots)
– uithuisplaatsing
– vervangende toestemming verhuizing
– vervangende toestemming vakantie
– erkenning
– adoptie
Vul onderstaand contactformulier in
U zult zo spoedig mogelijk een antwoord krijgen. U kunt ook uw telefoonnummer achterlaten.